Bakterie Kefir - saszetka
Bakterie Kefir - saszetka

EKO Kefir bakterie liofilizowane Sun and Food

5060851310302
Oczekujemy na dostawę produktu
28,00 zł

28,00 zł szt.

Brutto
 


NOWOŚĆ W LECZENIU ŻYWIENIEM



Aktualny termin przydatności to   07.2024

KEFIR - bakterie do namnażania

oryginalna receptura dr Kempisty



Z 1 szt. saszetki kempisty otrzymujemy 1 litr kefiru.



Produkt do wielokrotnego namnażania.





Zawiera kultury bakterii:



Lactococcus lactis subsp.

Leuconostoc subsp.

Streptococcus thermophilus

Lactobacillus subsp.

Kefir Hefen

Kefirknollen Mikroflora





Z 1 szt saszetki otrzymujemy 1 litr kefiruu.



Produkt do wielokrotnego namnażania.



Stosowanie:

wg zaleceń producenta kefir należy:

- regularnie namnażać zgodnie z instrukcją

- proces ten można przeprowadzać przez kilka miesięcy

- kefir spożywamy regularnie, najlepiej codziennie

- bakterie często namnażane są mocne i żyją dłużej

Ile czasu będę namnażać kefir z 1 saszetki?

- potrafi wystarczyć nawet do 6 miesięcy, a czasem dłużej. Najlepiej namnażać codziennie.



Przy zastosowaniu się do zaleceń producenta i wykonywaniu regularnego namnażania

zgodnie z instrukcją, proces ten można przeprowadzać przez kilka (do 6) miesięcy.



Kefir ma korzystne działanie na przewód pokarmowy.



Wytworzone w domu produkty nie podlegają obróbce przemysłowej, dlatego bakterie w



nich zawarte są żywe i korzystnie działają na nasz organizm.



Wspaniale smakują zarówno same jak i w połączeniu z owocami, płatkami zbożowymi i

innymi dodatkami.



Jak zacząć ?

Terapię jogurtową rozpoczynamy od jogurtu L+.

Zostaje przywrócona prawidłowa flora bakteryjna przewodu pokarmowego.

Szczególnie ważna jest bakteria Acidophilus, która odgrywa kluczową rolę.

- wspomaga leczenie chorób przewodu pokarmowego

- wspomaga leczenie chorób spowodowanych przez Helicobacter pylori.



Po 14 dniach dołączamy bakterie kefirowe.

Rano nadal pijemy jogurt L+ a w południe i wieczorem kefir.

Łącznie nawet 1 litr dziennie.

Zawarty w kefirze CO 2 powoduje lepsze przesuwanie pokarmu w jelitach.

Szczególnie jest to ważne w jelicie grubym.

Zawiera on również bardzo dużą ilość kwasu mlekowego.

Dzięki tym walorom powoduje tzw.oczyszczanie organizmu.

Pokarm, który zbyt długo przebywa w jelicie grubym, wytwarza toksyny.

Niestety toksyny dostają się do krwi.

Powoduje to poranną ospałość, brak energii.

W krajach wschodu kefir nazywany jest płynem rozkoszy, ponieważ daje dużo energii.

Jogurt (saszetka Jadwigi Kempisty) jest odpowiedni dla:

- osób wykonujących duży wysiłek fizyczny

- przy odchudzaniu

- dbających o zdrowie







Ponieważ bakterie rozkładają laktozę, produkt może być spożywany przez osoby z

nietolerancją laktozy.

Wolne od:



produktów (zbóż) glutenowych, jajek, ryb, soji, orzeszków ziemnych, selera, musztardy

(gorczycy), sezamu, dwutlenku siarki i dwusiarczku, skorupiaków, mięczaków, łubinu.





Wg dr Jadwigi Kempisty najlepsze efekty dla naszego układu pokarmowego daje

spożywanie:



codziennie: rano 1 szklanka jogurtu, w południe i wieczór po 1 szklance kefiru.



WYTWARZANIE:

Najlepiej używać mleka pełnotłustego krowiego, koziego lub z nasion, nie UHT.



    1. Podgrzewamy 1 litr mleka do temp.80°C, aby zabić obce bakterie.



    1. Na powierzchni mleka pojawia się pierwszy kożuszek. Jeżeli używamy mleka



              pasteryzowanego lub z ziaren podgrzewamy je tylko do temp. 42°



    1. Przelewamy mleko do naczynia i studzimy do temp. około 42°C.



                     WAŻNE:  naczynie musi mieć szczelną pokrywkę!!

    1. Dopiero teraz otwieramy saszetkę z bakteriami, wsypujemy do mleka, mieszamy i

              szczelnie zamykamy naczynie.



    1. Zostawiamy do fermentacji do 16 godzin w temperaturze około 42°C.



    1. Czekamy aż do uzyskania właściwej gęstej konsystencji. Najlepiej jest po 12

             godzinach sprawdzić.

    1. Gdy zobaczymy, że jeszcze nie wytworzył się jogurt, należy podgrzać. Potem

              odstawić na kolejne godziny do namnażania.

    1. Możemy wstawić słoik do garnka z bardzo ciepłą wodą lub nagrzanego piekarnika.

              Można także zawinąć w koc.

    1. Unikamy wstrząsania naczyniem!

Uwaga!

Pierwsze namnożenie może trwać nawet do 24 godzin. Po 12 godzinach sprawdzamy, co się dzieje, ewentualnie podgrzewamy.



    1. Po skwaszeniu zdejmujemy pokrywkę i przechowujemy w lodówce.



KOLEJNE NAMNAŻANIE:

Następne namnażanie robimy w ciągu 3 dni. Nie później niż 7 dni.

Im starszy zakwas, tym gorzej się namnaża.

Na każdy litr nowo przygotowanego mleka dajemy 4 łyżki zaczynu.

Namnażamy w ten sam sposób.

Namnażanie możemy powtarzać wielokrotnie, również ilościowo.

Namnażamy do chwili kiedy produkt straci swoje właściwości.

Oznacza to, że należy zaszczepić nową kulturę bakterii.

Namnożony produkt przechowywać w lodówce do 7 dni.

Saszetkę z bakteriami należy również przechowywać w lodówce.



Termin ważności znajduje się na etykiecie saszetki z bakteriami.

Zobacz film jak zrobić



Nasze kultury bakterii są uznane międzynarodowo jako bezpieczne do spożycia.



Ze względu na właściwości zdrowotne sposób dawkowania naszych bakterii może być

różny w różnych krajach, z racji różnych przepisów prawnych.



Produkt zgodny z Dyrektywą UE 1829/2003 i 1830/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 22.09.2003



Masa netto: 4,9g +/-0,05g





Producent: Labolatorium Bakteriologiczne
IP Ingretients GmbH
Suderlugum – Niemcy

Importer: Sun&Food Promocja Zdrowia

www.leczeniezywieniem.pl



Przepisy kulinarne znajdziesz TUTAJ

Praktyczny termometr do płynów do kupienia TUTAJ

Filmy z wykładami dr Jadwigi Kempisty znajdziesz  TUTAJ



Reklamacje:



aby rozpocząć procedurę reklamacyjną niezbędne jest: ZDJĘCIE, opis wykonania namnożenia

- prosimy przysłać maila z oficjalną reklamacją zakupionego towaru

- do maila należy dołączyć zdjęcia wadliwego produktu! ( jeśli jogurt nie wyszedł, należy zrobić zdjęcie nieudanego jogurtu w przezroczystym pojemniku (słoiku, czy innym), aby ujęta była zawartość, słoik z góry / od przodu, oraz nabrane na łyżkę i zrobienie zdjęcia),

- w mailu opisać w skrócie sposób robienia namnażania: czas namnażania (ile w sumie godzin minęło), rodzaj mleka, metoda namnażania (słoik, jogurtownica), sposób utrzymania temperatury - piekarnik, koc,lub inna), opis smaku i konsystencji po namnożeniu.

- w mailu uwzględnić dane do wysyłki wraz z nr kontaktowym (niezbędne do realizacji wysyłki w przypadku uznania reklamacji)

Producent: Leczenie Żywieniem

5905279349032
Brak komentarzy

Zobacz także

Klienci, którzy zakupili ten produkt, kupili również:

6 innych produktów w tej samej kategorii:

Product added to wishlist
Product added to compare.

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Więcej informacji